Home » Bachbloesems/aromatherapie » Bachbloesems

Bachbloesems

Iedere hondeneigenaar weet wanneer zijn hond blij, opgewonden, angstig of boos is. Uit wetenschappelijk onderzoek naar emotie bij de hond is tot nu toe al gebleken dat de emotie van mensen en honden hetzelfde werken. Om de emotie van de hond goed te kunnen 'lezen' moeten we oppassen dat wij de emoties van de hond niet gaan vermenselijken, want dan doen we de hond te kort. Het is altijd van belang dat wij de hondenwereld vanuit het oogpunt van de hond zien. 

 

Honden zijn van nature roedelleiders en jagers. Het leven in een roedel biedt veiligheid en zorgt voor sociale activiteiten, zoals jager en spelen. Veel problemen ontstaan daar wanneer de hond niet voldoende kan aanpassen aan de 'eisen' van de mensenwereld. Wanneer een hond (langdurig) te kort komt in zijn natuurlijke behoefte kan hij emotioneel uit balans raken. Het gevolg van dit alles kan zijn dat de hond ziek wordt of ongewenst gedrag vertoont. 

 

Enkele voorbeelden van emotionele problemen zijn.

Verlatingsangst, geen of te weinig activiteit, overmatig blaffen, angst voor geluiden, traumatische ervaringen. 

 

De bloesems zijn ontdekt voor dr. Edward Bach. Hij ontdekte van lichaam en geest niet los gezien konden worden van elkaar. In zijn zoektocht naar een zelfhulpmiddel en zo ontdekte Bach de werkzaamheid van bloemen. Hij ontwikkelde Bach Bloesem Remedies (BBR) voor mensen en kwam er later achter dat dieren hier ook baat bij kunnen hebben. 

Het Bachsysteem bevat 38 verschillende remedies voor 38 verschillende gemoedstoestanden of emoties en is daarmee een compleet systeem. 

 

Wat kan de BBR voor mijn hond betekenen?

BBR brengen emoties in balans, het dier zal zich hierdoor beter voelen en kan een verandering, training of therapie weer aan. Wanneer een hond gestesst is staat hij niet open voor nieuwe dingen. Wanneer het mogelijk is om de oorzaak van het probleem weg te nemen kan het gedrag van de hond positief veranderen, BBR kunnen dan als ondersteuning gegeven worden. Wanneer het gaat om een getraumatiseerd dier zijn de BBR een helper zijn bij het verwerken en loslaten van het verleden en helpen de hond zich aan te passen aan nieuwe situatie. 

 

Uit eigen ervaring weet ik dat BBR kan helpen. Ik heb mijn eigen honden ook BBR gegeven vanwege verlatingsangst. Inmiddels zijn mijn honden zo ver dat zij gen BBR meer nodig hebben en zo'n vijf uurtjes alleen kunnen zijn.

 

Heeft uw hond wat ondersteuning nodig? Neem contact met mij op.